Święto Organizacji Pozarządowych powiatu brzeskiego

We wrześniu 2009 r., reprezentując Towarzystwo Domu Ludowego w Maszkienicach, przystąpiłam do projektu realizowanego przez Fundację Biuro Inicjatyw Społecznych „Aktywne organizacje – skuteczna integracja”, którego celem była profesjonalizacja przedstawicieli organizacji pozarządowych z powiatu brzeskiego i bocheńskiego.
W ramach projektu zorganizowano Szkołę Aktywnych w Integracji.
Miłym zaskoczeniem był fakt, że spotkałam w niej koleżanki z projektu „Współpraca dla pracy” – Grażynkę Rzepka-Płachta z Rodziny Kolpinga w Brzesku, Monikę Gurgul z Rodziny Kolpinga w Łoniowej, Elę Rosa ze Stowarzyszenia Rehabilitacyjno-Kinezjologicznego z Brzeska.
W trakcie 10 spotkań poznawaliśmy m.in.: podstawy prawne funkcjonowania organizacji, współpracy z samorządem, zagadnienia związane z księgowością, źródła pozyskiwania pieniędzy dla swoich stowarzyszeń, zasady pisania projektu. Niektóre tematy omawialiśmy już na warsztatach „Współpracy dla pracy” prowadzonych przez trenerów Roberta Kawałko i Magdę Szczudło, dlatego mogłyśmy „zabłysnąć” i poczuć się bardzo „mądre”. Szkolenie było prowadzone metodą warsztatową.
Finałem Szkoły Aktywnych w Integracji było przygotowanie Święta Organizacji Pozarządowych powiatu brzeskiego. Nasze święto nazwałyśmy „Magia Świąt – powrót do tradycji”. Święto miało na celu zaprezentowanie dorobku stowarzyszeń oraz integrację organizacji pozarządowych. Pracy nie brakowało, ponieważ mogliśmy liczyć tylko na siebie a chcieliśmy, żeby każdy się dobrze bawił.
Ja zobowiązałam się przygotować zabawy dla dzieci. Zaprosiłam animatorów ze Studio Fama z Dębicy, którzy przez dwie godziny fantastycznie zabawiali dzieci i „odważnych” rodziców. Przygotowałam konkurs plastyczny, quiz o organizacjach pozarządowych biorących udział w imprezie, „łowienie rybek”. Wszystkie konkursy były z nagrodami, które dzieci mogły sobie wybrać.
Nie mogło zabraknąć oczywiście Św. Mikołaja, który z poświęceniem częstował wszystkich gości słodyczami, które dźwigał w ogromnym koszu.
Wszystkie organizacje przygotowały stoiska, przy których prezentowały tradycje świąteczne ze swojej okolicy. Przy stoliku Towarzystwa Domu Ludowego im. Prof. dr Fr. Bujaka w Maszkienicach, wszystkich chętnych uczyłam robić piękne ozdoby świąteczne: kolorowe jeżyki, starodawne łańcuchy ze słomy, waty i bibuły, gwiazdki. Wszystkim tym działaniom towarzyszyła muzyka zespołu ludowego „Maszkieniczanie”, który działa przy naszym stowarzyszeniu.
Na zakończenie imprezy, organizacje wykonały wspólny łańcuch i ozdobiły nim piękną choinkę.
Całą imprezę prowadził Przewodniczący Rodziny Kolpinga z Brzeska Pan JÓZEF PABIAN.
Wszyscy goście byli bardzo zadowoleni.

MAŁGORZATA OLESIŃSKA