"Sieci zarzucone, ryby złowione!"

Ostanie punkty harmonogramu projektu „Współpraca dla pracy” zrealizowane, ale na szczęście nie możemy ogłosić, że to koniec, co najwyżej koniec pewnego etapu, który rozpoczyna następny: samodzielne, dojrzałe funkcjonowanie partnerskich sieci współpracy realizujących wspólne działania.
I tak się dzieje! Ten etap został otwarty bardzo pomyślnie – wszystkie sieci podjęły trud tworzenia własnych, lokalnych projektów. Większość z nich przygotowała i złożyła wnioski projektowe i – co niezmiernie nas (zespół projektowy, konsultantów i trenerów) cieszy – część z nich została pozytywnie oceniona i zakwalifikowana do dofinansowania.

W grupie szczęśliwców, którzy mogą realizować swoje pomysły są sieci: luborzycka, porębska, brzeska i łebska. Ta ostania zwyciężyła w konkursie o grant Kolpinga, uzyskując część środków potrzebnych na swoje partnerskie działania, którymi zamierzają objąć 20 bezrobotnych i nieuczących się osób powiatu lęborskiego i wejherowskiego. We współpracy z pracodawcami gminy Łeba chcą im zapewnić udział w warsztatach motywacyjnych i szkoleniach przygotowujących do podjęcia pracy w branży turystyczno-gastronomicznej oraz odbycie praktyk w przedsiębiorstwach, które poszukują kandydatów na konkretne stanowiska. W tym projekcie wysoko oceniono pomysł, formy wsparcia, zaangażowanie w realizację wszystkich partnerów sieci łebskiej oraz włączenie przedstawicieli sektora publicznego (m. in. Powiatowy Urząd Pracy w Lęborku) i sektora prywatnego (lokalnych przedsiębiorców i pracodawców). Tak szerokie partnerstwo w przyszłości może zaowocować kolejnymi wspólnymi działaniami na rzecz lokalnej społeczności.

Również partnerskim  jest projekt Rodzin Kolpinga z Brzeska i Dębna, które postanowiły podnieść kompetencje 30 niepracujących mieszkańców gminy Dębno w wieku 50+ w zakresie korzystania z technologii informatycznych oraz zwiększyć ich umiejętność poruszania się po rynku pracy. Projekt „Z komputerem na Ty – po pięćdziesiątce” otrzymał dofinansowanie z POKL –  Poddziałanie 9.5.

Szczególne gratulacje należą się sieci porębskiej, która uzyskała dofinansowanie aż 2 partnerskich projektów (również w Poddzialaniu 9.5). Oba są skierowane do młodszej części społeczeństwa – dzieci i młodzieży. Jeden oferuje uczniom szkoły podstawowej bardzo ciekawe zajęcia pozalekcyjne, a drugi przygotowuje młodzież gimnazjów do wyboru indywidualnej ścieżki kariery zawodowej, włączając w ten proces również rodziców.

Na koniec – sieć luborzycka – która udowodniła, że zdobytą w trakcie szkoleń wiedzę można wykorzystać praktycznie i przekuć na działania finansowane ze środków unijnych. Luborzycka Rodzina Kolpinga wraz z partnerami: Polskim Stowarzyszeniem Fundraisingu i Stowarzyszeniem Korona Północnego Krakowa już realizuje projekt „Fundraising  dla rozwoju edukacji i kultury na obszarach wiejskich” (Poddziałanie 9.5). Jego celem jest pobudzenie świadomości i zwiększenie aktywności wśród lokalnych organizacji i instytucji działających na obszarach wiejskich powiatu krakowskiego  na rzecz rozwoju edukacji, podnoszenia poziomu wykształcenia mieszkańców, a także na rzecz przeciwdziałania marginalizacji i zapewnienia odpowiedniego rozwoju obszarów wiejskich (opis pochodzi ze strony internetowej projektu:
www.fundraising-luborzyca.kolping.pl).
I kolejna dobra wiadomość z Luborzycy! Stowarzyszenie Wspierające Rozwój Dzieci i Młodzieży „SZANSA”, które należy do sieci luborzyckiej, również już realizuje samodzielny projekt „Czysta energia – czyste środowisko”. Ekologia to temat chętnie podnoszony przez sieć luborzycką, czego dowodem jest następny partnerski projekt pt. „„Eko-monter – nowy zawód” (Rodzina Kolpinga w Luborzycy, Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa, Parafia św. Jakuba Apostoła Więcławice Stare), który otrzymał dofinansowanie w ramach Poddziałania 6.3 PO KL. Jego celem jest rozwój, poprzez specjalistyczne szkolenia, kompetencji zawodowych 20 mieszkańców gmin Kocmyrzów-Luborzyca i Michałowice w zakresie obsługi instalacji technologii Odnawialnych Źródeł Energii (OZE). Brawo!

Wszystkim realizatorom projektów życzymy radości i satysfakcji z realizowanych działań, które podejmują dla swoich beneficjentów oraz pomyślności w osiąganiu założonych celów.