Folklorystyczne Spotkanie z Kolpingiem

W słoneczny dzień 23 maja, na placu przed zamkiem w Dębnie odbyła się bardzo radosna impreza zorganizowana przez partnerów brzeskiej sieci „Współpracy dla pracy” dla mieszkańców Dębna i wszystkich chętnych do wspólnej zabawy. To kolejne duże przedsięwzięcie brzeskiej sieci na rzecz lokalnej społeczności. Spotkanie mogło się odbyć dzięki środkom finansowym uzyskanym poprzez wniosek o dotację złożony przez Rodzinę Kolpinga w Dębnie do Urzędu Gminy w Dębnie.
Spotkanie poprowadziła Małgosia Olesińska (Towarzystwo Domu Ludowego im. Prof. Dr Franciszka Bujaka w Maszkienicach) wraz z Robertem Prusakiem (Rodzina Kolpinga w Luborzycy). Ich konferansjerka wzbudziła zachwyt u wielu osób, gratulujemy, trzeba przyznać, że okazali się właściwymi osobami na właściwym miejscu.
Wydarzenie koordynowała Ola Bilińska – Przewodnicząca Stowarzyszenia RK w Dębnie, przy aktywnym wsparciu Grażyny naszej brzeskiej animatorki. Organizatorki przemyślały wszystko, każdy punkt programu. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie zarówno dzieci, jak i starsi.
Liczne konkursy z kolpingowskimi nagrodami zachwyciły najmłodszych. Bardzo podobały się przedstawienia teatralne, przygotowane pod opieką Haliny Piekarskiej i Małgorzaty Tyka przez dzieci i młodzież z Grupy Teatralnej Świetlicy „U Kolpinga” w Dębnie. Aktorów nagrodzono gromkimi brawami i drobnymi upominkami. Oprócz tych kulturalnych atrakcji była wata cukrowa oraz dmuchany zamek – cóż można chcieć więcej?
A dla dorosłych – występy zespołów folklorystycznych z Luborzycy oraz z Niedźwiedzy, a także występy wychowanków Środowiskowego Domu Samopomocy z Brzeska, przeplatane barwnymi opowieściami historycznymi p. Kingi Smółki, przybliżającymi życie i zwyczaje dawnych mieszkańców tego regionu. Doskonałym tłem dla tych opowiadań była wystawa zabytkowych sprzętów gospodarstwa domowego, przygotowana przez Towarzystwo Domu Ludowego im. Prof. Dr Franciszka Bujaka w Maszkienicach.
Organizatorki zadbały także o to, aby uczestnicy spotkania nie byli głodni. W powietrzu roznosiła się woń kiełbasek oraz bigosu, które skusiły nawet największych niejadków.
Atrakcją spotkania okazał się, zgodnie z przewidywaniami, występ zespołu z Luborzycy, który zaprezentował spektakl pt. „Bitwa pod Racławicami”. Widzowie z zaciekawieniem obserwowali przebieg wydarzeń, podziwiając jednocześnie piękne stroje wykonawców.
Impreza zakończyła się wspólnym śpiewem Niedzwiedzoków, zespołu artystycznego Rodziny Kolpinga z Luborzycy oraz przybyłych gości, aż żal było się rozstawać, ale wszystko co dobre szybko się kończy.
Serdecznie dziękujemy wszystkim sponsorom oraz gościom, którzy zaszczycili nas swoją obecnością.
Monika Adamska