KOLPING NA ŚWIECIE: Ukraina - Birma

Ukraina

Projekt pilotażowy dla dzieci autystycznych

Od 4 lat Rodzina Kolpinga we Lwowie prowadzi działania medyczno-psychologiczne dla dzieci autystycznych i osób z zespołem Downa. Projekt ten jako jedyny na Ukrainie ma charakter pilotażowy. Rząd przyznał realizatorom dwa pomieszczenia, w których odbywają się zajęcia z dziećmi.  Udostępnienie pomieszczeń przez placówki  państwowe jest ewenementem, gdyż organizacje pozarządowe na Ukrainie  zazwyczaj nie otrzymują  pomocy ze strony państwa. Wzorowa praca i długoletnie starania Rodziny Kolpinga nie okazały się na szczęście bezowocne. Kierownikiem projektu jest przewodnicząca Rodziny Kolpinga Katja Ostrovska, która wykłada psychologię na Uniwersytecie Lwowskim. W  działaniach dla chorych dzieci wspiera ją  wielu wolontariuszy. Projekt lwowskiej Rodziny jest inspiracją i przykładem  działania w sferze socjalnej dla pozostałych 20 Rodzin Kolpinga na Ukrainie.

Birma

Lepsze kwalifikacje podnoszą poczucie własnej wartości

„Uważamy, że krawiectwo jest zawodem, wybieranym przez niektórych, by zarabiać na chleb, tak jak Adolph Kolping zarabiał na chleb jako szewc” – uważa George Hiles przewodniczący Rodziny Kolpinga św. Piotra i Pawła w Yangon. „Codzienny chleb na stole to największe  wyzwanie w życiu człowieka. Poprzez produkcję ubrań dla kobiet, mężczyzn i dzieci możemy zarabiać  na chleb”. Ale nie tylko troska o chleb była powodem dla którego Rodzina Kolpinga zdecydowała się prowadzić kursy szycia. W odległych miejscowościach Birmy kobiety potrzebowały czegoś, co pozwoliłoby im wzmocnić  poczucie godności  i uwierzyć w siebie. 75 kobiet ukończyło kurs szycia. 75% z nich pochodzi z odległych wiosek. Dzięki nowo nabytym umiejętnościom mogą one w swoich wioskach zarabiać na utrzymanie, a to wzmacnia ich samoocenę i poczucie własnej wartości . Czują się potrzebne.

Opr. Beata Harasimowicz

<<   Powrót do działu - Kolping a praca