Kolping na świecie – Chile-Paragwaj–Niemcy

Chile
Międzykontynentalny kongres na temat kształcenia zawodowego

Międzynarodowe Dzieło Kolpinga podjęło w ostatnim latach wzmożone starania mające na celu wymianę doświadczeń pomiędzy związkami kolpingowskimi. Temu celowi służyło seminarium na temat kształcenia zawodowego zorganizowane w listopadzie 2009 r. w Villarrica. Kształcenie zawodowe w działalności wszystkich związków kolpingowskich odgrywa bardzo istotną rolę i należy bez wątpienia do podstawowych kompetencji Dzieła Kolpinga. Jednakże tak jak nieustannie następują zmiany w gospodarce i społeczeństwie, zmieniają się też wymagania wobec oferty kształcenia zawodowego. Dzieło Kolpinga w Chile, dysponujące wieloletnim doświadczeniem w zakresie kształcenia zawodowego, przygotowało seminarium eksperckie z udziałem 26 osób z 4 krajów afrykańskich i 10 krajów Ameryki Łacińskiej. Wszyscy uczestnicy zgodzili się co do tego, że wobec wyzwań rynku pracy Dzieło Kolpinga stale musi doskonalić swoją ofertę kształcenia zawodowego. Spowodowany globalizacją rozrost szarej strefy gospodarki, która w niektórych krajach rozwijających sięga aż 80% , wymaga innowacyjnej oferty krótkich kursów zawodowych, które pokazują drogę do usamodzielnienia się i założenia własnej działalności gospodarczej. Impulsy przekazane na kongresie w Ameryce Łacińskiej ma zamiar spożytkować przede wszystkim afrykańskie Dzieło Kolpinga, które do tej pory było skoncentrowane na działaniach w zakresie rolnictwa.

Paragwaj
Kolping wspiera produkcję sera

Dzieło Kolpinga w Paragwaju podjęło wzmożone wysiłki mające na celu znalezienie nowych rynków zbytu dla  produktów wytwarzanych przez rolników z centralnej części kraju jak również zachęcenia ich do dalszego przetwarzania tych produktów. Celowi temu służyły różne kursy dokształcające dot. wytwarzania sera przeznaczonego zarówno dla własnej konsumpcji jak i do sprzedaży. Podczas kursów zwracano szczególną uwagę na higienę wytwarzania produktów i zapewnienie jak najwyższej jakości. Wsparciem dla kursantów będzie przygotowana przez Dzieło Kolpinga w Paragwaju broszura na temat produkcji sera, jego przechowywania i sprzedaży.

Niemcy
Hotele kolpingowskie otrzymały wyróżnienie

W konkursie „TOP 250” na najlepszy hotel zajmujący się  organizowaniem konferencji i seminariów pierwsze i drugie miejsce zajęły hotele kolpingowskie: Centrum Schloss Lautrach und Hotel Alpenblick w Ohlstadt  Oba hotele zarządzane są przez Dzieło Kolpinga w Augsburgu. „Wyróżnienia te wskazują na wysoką jakość usług i perfekcyjną obsługę obu hoteli” – podkreśliła Ursula Straub menadżerka Ośrodka Kształceniowego w Augsburgu. –„Do tego dochodzi chrześcijańskie ukierunkowanie naszych hoteli, które ceni sobie coraz więcej organizacji. Tak jak dla Adolpha Kolpinga tak i dla nas najważniejszy jest człowiek – każdy pojedynczy gość jak i każdy pojedynczy pracownik.”

<<   Powrót do działu - Kolping a praca